Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ-ΑΠΟΚΡΙΑ-ΤΡΙΩΔΙΟ-ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ

Η τσικνοπέμπτη είναι έθιμο το οποίο, όπως και πολλά άλλα, αλλοιώθηκε με τη πάροδο του χρόνου. Τα παλιά τα χρόνια, αυτή τη μέρα οι οικογένειες έσφαζαν έναν κόκορα ή ένα γουρούνι και έβαφαν με το αίμα του τα κατώφλια των σπιτιών για να έχουν υγεία οι οικοδεσπότες. Κατόπιν τα έψηναν σαν θυσία και τα έτρωγαν. Το Σάββατο της ίδιας εβδομάδας, όπως και τα επόμενα δύο, ήταν αφιερωμένα στη λατρεία των νεκρών (ψυχοσάββατα), με επισκέψεις στους τάφους και διανομή κόλλυβων για συγχώρεση.
Παρά την εκκλησιαστική καθιέρωση των ψυχοσάββατων, φαίνεται ότι σε αυτά υπάρχει επιβίωση αρχαίων έθιμων που "νομιμοποιήθηκαν" γιατί, την ίδια εποχή, στην αρχαιότητα, τελούσαν τα Αθηναϊκά Ανθεστήρια, εορτή των ανθέων και των ψυχών. Οι δυό πρώτες μέρες ήταν αφιερωμένες στο θεό Διόνυσο, ενώ η τρίτη ήταν η μέρα των ψυχών, με σπονδές από νερό (κάτι σαν το χριστιανικό αγιασμό) πάνω στους τάφους.
Η λέξη αποκριά, γενικά δηλώνει την τελευταία μέρα που επιτρέπεται η κρεοφαγία πριν αρχίσει η περίοδος της μεγάλης σαρακοστής του Πάσχα.
Μικρή αποκριά λέγεται η αποκρίά που προηγείται της νηστείας των Χριστουγέννων.
Αποκριά, είναι η Κυριακή των Αγίων Πάντων για την νηστεία των Αγίων Αποστόλων, καθώς και η τελευταία μέρα του Ιουλίου για τη νηστεία του Δεκαπενταύγουστο.
Τριώδιο, ονομάζεται το λειτουργικό εκκλησιαστικό βιβλίο που περιλαμβάνει τις ακολουθίες των εορτών προ του Πάσχα και ονομάζεται έτσι επειδή οι ύμνοι έχουν μόνο τρεις ωδές (μελοποιημένα ποιήματα) αντί για εννιά που έχουν συνήθως οι ύμνοι.
Καρναβάλι είναι ιταλική λέξη (carnevale<λατινικά:carnem levare) και σημαίνει "εξαφανίζω το κρέας".
Από την εγκυκλοπαίδεια ΠΑΠΑΥΡΟΣ, ΛΑΡΟΥΣ, ΜΠΡΙΤΑΝΙΚΑ.
Όπως καταλαβαίνετε φίλοι μου, όλα αυτά που γιορτάζουμε σήμερα, δεν ανταποκρίνονται στο ελάχιστο με τα πραγματικά έθιμα.