Τρίτη 26 Απριλίου 2011

ΠΑΣΧΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ & ΤΩΝ ΙΟΥΔΑΙΩΝ

Από την εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος - Λαρούς - Μπριτάνικα.
Μεγάλη γιορτή του Ιουδαϊσμού, (εβραϊκά pashah = διάβαση), η οποία καθιερώθηκε για να γιορτάζεται η ανάμνηση, της εξόδου των Εβραίων από την Αίγυπτο. Κατά το έθιμο, η κάθε οικογένεια θυσίαζε ένα αρνί και το έτρωγαν με πικρά χόρτα και μετά είχαν την εβδομάδα των αζύμων, όπου έτρωγαν άζυμο άρτο.
Το Χριστιανικό Πάσχα συνδέθηκε τυπολογικά με το Ιουδαϊκό Πάσχα, αφού η Σταύρωση του Χριστού συνέπεσε χρονολογικά και καθιερώθηκε από τους Αποστόλους για την ανάμνηση της σταυρικής θυσίας του Χριστού.
Η χρονολογική συνάφεια του Ιουδαϊκού και του Χριστιανικού Πάσχα, δημιούργησε σοβαρές έριδες τον 2ο αιώνα, καθώς οι Ιουδαΐζοντες χριστιανοί στη εκκλησία της Μικράς Ασίας, τόνιζαν την σταύρωση του Χριστού και ήθελαν να γιορτάζουν κατά την Ιουδαΐζουσα παράδοση, ενώ οι χριστιανοί της εκκλησίας της Ρώμης, τόνιζαν την Ανάσταση και ήθελαν να γιορτάζουν αυτήν που ήταν μια μέρα μετά το εβραϊκό παραδοσιακό Πάσχα.
Η Α΄ Οικουμενική Σύνοδος αποφάσισε να επιβάλει κοινό εορτασμό του Πάσχα για όλες τις Εκκλησίες, την Κυριακή που ακολουθεί μετά την πανσέληνο της εαρινής ισημερίας, η οποία ήταν η 20η Μαρτίου κατά το Ιουλιανό ημερολόγιο, το οποίο αντικαταστάθηκε με το Γρηγοριανό.
Παρ' όλ' αυτά η Ορθόδοξη Εκκλησία, επέμεινε στο εορτασμό του Πάσχα με το Ιουλιανό ημερολόγιο και αφετηρία την 20η Μαρτίου, την οποία ημερομηνία λαμβάνει ως αφετηρία και ο δυτικός Χριστιανισμός αλλά με το Γρηγοριανό ημερολόγιο.
Μέχρι σήμερα γίνεται ακόμα αναζήτηση για τον κοινό εορτασμό του χριστιανικού Πάσχα.
Εγώ σας εύχομαι χρόνια Καλά και με Υγεία, όπως κι αν έχει...